![](http://s017.radikal.ru/i422/1111/b9/6353f367d573.jpg)
Як виявляється, кожен з існуючих 5-ти смаків, які здатні відчувати ссавці, має в мозку відповідне «представництво» – власну групу нейронів, які реагують тільки на конкретний смак. Про це пишуть науковці з Колумбійського університету, які проводили дослідження під керівництвом Чарльза Цукера. Нагадаємо, раніше ця група науковців досліджувала, яким чином розподіляються та функціонують клітини-рецептори на язиці.
В результаті науковці з’ясували, що кожен смак – гіркий, кислий, солодкий, солоний, а також смак умами – активізує строго певну групу «своїх» клітин, які так би мовити «налаштовані» тільки на один смак.
Під час нового дослідження Цукер і його колеги прагнули з’ясувати, яким чином розподіляються клітини, які відповідають за смакові відчуття в головному мозку.
В рамках експерименту, який проводився над лабораторними мишами, науковці використовували флуоресцентні барвники, за допомогою яких вони мали можливість спостерігати за активністю нейронів, стежачи за пофарбованими молекулами в клітинах.
На язик лабораторних мишей, які були попередньо знерухомлені завдяки введенню наркозу, науковці впорскували штучну слину, що містить гірку речовину. Після цього в мозку гризуна активувалася відповідна група нейронів. Крім того, ця ж сама група нейронів «відгукувалася» на інший тип гіркої речовини, а на солодкі, солоні і кислі смаки ця ділянка зовсім не реагувала.
Таким чином науковці дійшли висновку, що кожен смак має свої «посольство» в мозку.
Зокрема, в статті, яку науковці опублікували на сторінках журналу Science, говориться: «Кожен смак представлений в мозку своїм власним окремим полем, являючи собою смакову карту мозку».
|