romanella.at.ua Понеділок, 29.04.2024, 18:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
Цікаві новини [21]

Нові вірші
[04.11.2011][Гумор]
Прощай, мамо ... (0)
[04.11.2011][Гумор]
Він пива хоче. (0)
[04.11.2011][Гумор]
Тату! Невже телефончик не візьмеш? (0)
[04.11.2011][Гумор]
Тому що межі інтегрування не позначені ... (0)
[04.11.2011][Гумор]
Сім сім сім (0)

Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Статистика
[center]

Погода в Калуші

Головна » 2011 » Листопад » 12 » Цікаві факти та міфи про жуйку
17:07
Цікаві факти та міфи про жуйку


У 1848 році американський підприємець Джон Кертіс налагодив виробництво жувальної гумки власного винаходу. А в кінці 19-го століття вперше була представлена ??жуйка, яка, як говорилося в рекламі, «запобігає руйнуванню зубів». Зараз реклама також переконує споживача в тому, що жуйка захищає від карієсу і прибирає зубний наліт. Однак фахівці мають на цей рахунок власну думку.
Ph-баланс і карієс

Багато виробників жувальної гумки запевняють, що вона нормалізує Ph-баланс. Але, жувальна гумка сама по собі не є засобом для зниження рівня Ph в порожнині рота. Під час жування в перші 2-3 хвилини активізуються слинні залози, в яких міститься велика кількість систем, що балансують стан порожнини рота.

Кислотний баланс у роті може ненадовго змінюватися в залежності від того, яку їжу ви тільки що спожили. Але розумний організм сам в змозі привести Ph-баланс в норму. Жуйка може якось на нього вплинути тільки в тому випадку, якщо ви будете жувати її без зупинки, в тому числі і вночі. А всі заяви про вплив жуйки на Ph-баланс є виключно піар-ходом.

Також виробники жувальної гумки говорять про те, що жуйка знижує рівень кислотності в роті і, таким чином, захищає зуби від карієсу. Проте рівень Ph не знижує ризик розвитку карієсу, який виникає локально, під впливом мікроорганізмів. Мікроорганізми вражають емаль і тверді тканини зубів.

Коли людина жує жувальну гумку або овочі, відбувається всього лише самоочищення жувальних поверхонь. Карієс ж таки з’являється на міжзубних, отже, говорити про боротьбу жувальної гумки з карієсом можна тільки умовно.

«Без цукру»

Виробники рекламують жувальну гумку з ксилітом («без цукру»), позиціонуючи її як більш корисну для зубів. У цій жувальної гумки немає цукрів, які активізують розвиток мікроорганізмів. Через їх активності виділяється молочна кислота, яка руйнує зубну емаль. Однак якщо жуйку взагалі не жувати, цукру теж не буде, відповідно, користі від жувальної гумки з ксилітом також немає.

Існує думка, що жувальна гумка сприяє схудненню, притупляючи почуття голоду.

Дійсно, зрідка, щоб не піддатися спокусі щось перехопити в перервах між прийомами їжі, можна пожувати жуйку. Але це категорично забороняється робити людям, у яких є будь-які проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Склад жуйки

Головний недолік жуйки – це її склад.

Майже всі інгредієнти жувальної гумки отримані не природним, а хімічним шляхом. Основу жуйки складає латекс. Вважається, що особливої ??шкоди організму він не приносить, хоча повноцінні дослідження з цього питання так і не проводилися.

Ароматизатори, які використовуються при створенні жувальної гумки, бувають натуральними або ідентичними натуральним. Вони можуть бути шкідливі через те, що, як правило, вони виходять хімічним способом (шляхом синтезу). Але, в цілому, санітарні норми це допускають.

Майже в кожну жувальну гумку виробники додають барвники. Часто зустрічається на упаковці Е171 раніше був заборонений в Росії. Цей барвник ще називають титановими білилами. Зараз їх використання у харчових продуктах допустимо. Але врахуйте, що подібний барвник може викликати захворювання печінки та нирок.

Шкода

Стоматологи відзначають, що іноді жувальна гумка не тільки марна, але й шкідлива. У деяких людей надмірно розвинена жувальна мускулатура, внаслідок чого підвищена стираність зубної емалі, і їм протипоказано жувати жувальну гумку.

Також, якщо ви страждаєте від пародонтозу, маєте проблеми з рухливістю зубів, використовуєте стоматологічні конструкції, вам категорично не можна використовувати жувальну гумку, так як жування жуйки може сприяти руйнуванню зубів.

Жувальна гумка протипоказана тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом. Вона подразнює слизову шлунка: коли в рот людини потрапляє жуйка, організм сприймає її як продукт. Результатом такого роздратованого шлунку стають гастрит, виразка.

Вміщені у жувальних гумках хлорофіл (Е140) і бутілгідроксітолол (Е321) нарівні з ментолом можуть викликати алергічні реакції. Лакриця (або солодка), яку додають до деяких жуйки, підвищує рівень артеріального тиску і зменшує кількість калію в крові.

Жуйці – час

Постійне жування гумки може призвести до перевантаження околозубних тканин. Спочатку природою закладена користь від жування. Тиск, який передається від зубів в ясна, робить так званий масаж ясен, покращує їх кровообіг. Але перевантаження цих тканин набагато небезпечніше недовантаження. Постійне жування приводить до здавлення кровоносних судин в яснах, погіршення кровообігу. Це загрожує розвитком запальних процесів – пародонтиту та гінгвіта.

У любителів постійно жувати жувальну гумку спостерігається підвищене слиновиділення. Тривале жування навантажує слинні залози, змушує їх постійно перебувати в роботі. Наслідком цього є те, що навіть коли людина перестає жувати, слина продовжує виділятися, з’являється бажання сплюнути. Це, звичайно, не дуже естетично.

Через деякий час після того, як від постійно жування жуйки посилилося слиновиділення, починається зворотний процес. Слини стає все менше. А це вкрай негативно позначається на травленні в цілому. Їжа недоотримує необхідну кількість рідини і ферментів для її обробки, надходить у шлунок великою твердим грудкою. Тут починаються перші передумови до гастриту і виразці.

Користь

Безумовно, в деяких ситуаціях жувальна гумка може принести користь. Наприклад, якщо вас заколисує в автомобілі, пожуйте жуйку і нудота відступить. Також жуйка є предметом першої необхідності під час подорожі на літаку. Жування жуйки і, як наслідок, ковтання слини допоможуть при закладанні вух.

Лікарі не кажуть, що жуйку взагалі не можна вживати. Наприклад, цілком прийнятно пожувати її після їжі, щоб трохи очистити порожнину рота і освіжити дихання. Але не можна вважати цей метод єдино можливим. Почистити зуби зубною щіткою все ж краще.

Якісно поставленої пломбі жуйка нашкодити не може. Те, що, пожувавши жувальну гумку, ви втратите всі пломби, – всього лише міф. Але й зловживати жуйкою не варто. Досить 15-20 хвилин, щоб освіжити дихання і насолодитися її смаком.
Категорія: Цікаві новини | Переглядів: 1054 | Додав: defaultNick | Теги: Жуйка, Жувальна гумка | Рейтинг: 0.0/0
Реклама

Реклама від Google

Архів записів

Пошук

Copyright MyCorp © 2024Створити безкоштовний сайт на uCoz